Την Παρασκευή 17/2/ 2023 με μία ομάδα μαθητών/τριων του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το κοινωνικό καφέ Μύρτιλλο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας εργαζόμενους άτομα Α.Μ.Ε.Α .Το Μύρτιλλο καφέ βρίσκεται σε μία όμορφη γειτονιά των Αμπελοκήπων μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ.Οι μαθητές/τριες μας ενημερώθηκαν από τον ψυχοπαιδαγωγό – συγγραφέα Κο Πελασγό Στέλιο για την ιστορία του χωρου που αποτέλεσε Εκπαιδευτικό Κέντρο για αναπήρους του
Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από όπου αποφοιτούσαν με ειδικότητες , όπως ωρολογοποιοι , υποδηματοποιοί, ξυλουργοί , μοδίστρες κ.α . Είδαμε τα παλιά μηχανήματα δωρεά της Πρεσβείας της Νορβηγίας. Το χώρο του καφέ κοσμούν εξαιρετικά έργα του κωφού ζωγράφου Μανώλη Αντωνάκη.
Στη συνέχεια ακούσαμε για τη δράση του Myrtillo cafe σήμερα. Γνωρίσαμε τους εργαζόμενους- εκπαιδευόμενους και ανταλλάξαμε τις σκέψεις μας .
Καταλαβαίνουμε ότι η εργασία των ατόμων Α.Μ.Ε.Α βοηθά στην πρόοδο και στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Ήταν μία όμορφη εμπειρία για τους μαθητές/τριες μας και μία νότα αισιοδοξίας ότι η κοινωνία μας μπορεί να δώσει στα άτομα Α.Μ.Ε.Α ίσες ευκαιρίες για ατομική εξέλιξη.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Στέλιο Στελιος Πελασγός για την παιδαγωγική προσέγγιση και τα βιωματικά παιχνίδια που πρόσφερε στα παιδιά .
Ευχαριστούμε τον Δαμιανό και τη Σοφία που μοιραστηκαν μαζί μας την προσωπική τους ιστορία και με ένα πλατύ χαμόγελο μας σερβιραν τους καφέδες και τα αναψυκτικά μας.
Υπεύθυνες δράσης
Ζέρβα Μαρία
Νικολαίδου Φωτεινή
Σταματοπούλου Βασια