Κυρίες, κύριοι

Αγαπητά μας παιδιά,

Σήμερα δίνετε, με το δυναμικό σας παρόν, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλους μας. Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα υπενθύμισης στα κράτη και στις κοινωνίες ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ξεχωριστές προϋποθέσεις στο μεγάλο ταξίδι της ζωής. Άνθρωποι  που όλη τους η ζωή είναι ένας  διαφορετικός μαραθώνιος. Ένας αγώνας για κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, την αποδοχή,  το σεβασμό, τις ίσες ευκαιρίες.

Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ειδικές ανάγκες όπως συνηθίζεται να λέμε, έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι. Έχουν ανάγκη να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, να έχουν φίλους, να χαίρονται μέσα από την δημιουργία, να είναι χρήσιμοι.

Η αναπηρία δεν γίνεται να αλλάξει, για αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς. Να μάθουμε να δεχόμαστε την διαφορετικότητα, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, τις αντιλήψεις και κυρίως την συμπεριφορά μας. Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και τις απάνθρωπες τελικά συμπεριφορές μας,  και να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία που να συμπεριλαμβάνει ισότιμα, όσους και όσες , όπως αναφέρω και πιο πάνω, έχουν διαφορετικές- πιο δύσκολες- προϋποθέσεις στο μεγάλο ταξίδι της ζωής

Όταν καταφέρουμε, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε έναν δίκαιο και όμορφο κόσμο, τότε ναι, αυτή η μέρα θα είναι γιορτή!

Κλείνοντας αυτό τον  σύντομο  χαιρετισμό επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης, τους «ονειροδίαιτους», τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που συνεργάστηκαν για αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.

Με εκτίμηση,

Ευθύμιος Ι. Αλεξανδρής

Διευθυντής ΔΕ Γ΄ Αθήνας