Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Ειδικού γυμνασίου λυκείου Ίλιου

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Λ.ΧΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Σ.ΘΕΟΛΟΓΟΥ 1,

13122 ΙΛΙΟΝ

 

                             

Τηλ. 210-2310750 (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

  210-2323165 (ΛΥΚΕΙΟ)

Email: (ΓΥΜΝΑΣΙΟ) gymeidil@sch.gr

(ΛΥΚΕΙΟ) mail@lyk-eid-iliou.att.sch.gr

Facebook (ΓΥΜΝΑΣΙΟ) https://www.facebook.com/eidikogymnasioiliou

Facebook (ΛΥΚΕΙΟ) https://www.facebook.com/eidiko.lykeio.5

 

Αγαπητοί Γονείς και κηδεμόνες,

Αγαπητοί μαθητές,

Μέγιστη επιθυμία μας είναι σας προσφέρουμε ό τι καλύτερο μπορούμε, σύμφωνα με τις γνώσεις, την υποδομή και τις εμπειρίες που διαθέτουμε. Βασικός μας στόχος είναι η πρόοδος και επιτυχία σας όχι μόνο μαθησιακά, αλλά και κοινωνικά. Η εξέλιξη σας μας δίνει μεγάλη χαρά και τη μέγιστη ικανοποίηση ότι επιτελούμε το έργο μας ικανοποιητικά.

Ωστόσο, θα πρέπει ο καθένας μας, εκπαιδευτικός, γονέας και μαθητής, να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του, αλλά και τα δικαιώματά του. Σημαντικό στοιχείο για μια πετυχημένη συνεργασία είναι η αγάπη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του άλλου, είτε είναι γονέας, είτε εκπαιδευτικός, είτε μαθητής.

Καθηγητές, μαθητές και γονείς, πιστεύουμε ότι αν οι σχέσεις μας οριοθετηθούν, θα μειωθούν πιθανές εντάσεις στο σχολείο, με αποτέλεσμα να ευοδωθούν οι κοινοί μας στόχοι, κατά το δυνατόν. Σκοπός μας είναι να οριοθετήσουμε ένα πλαίσιο που να υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων, παιδιών, καθηγητών, και γονέων, στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αμοιβαιότητας που να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών μας, να εξασφαλίζει τη σωματική ασφάλεια και τη συναισθηματική πλήρωση όλων των μελών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Βασική αρχή: είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», όπως είχε πει άλλοτε και ο Μακρυγιάννης.

Όμως, ένας κανονισμός επί χάρτου ουδεμία αξία έχει, εκτός και αν συμφωνήσουμε όλοι ότι συντάσσεται από όλους για να τηρείται από όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αν θέλουμε πραγματικά οι μαθητές μας να κατακτήσουν τη γνώση και να είναι πραγματικά ελεύθεροι. Σημαντικό η δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας και διαλόγου, συνεργασίας και συμμετοχής, ώστε να είναι χαρούμενοι οι εκπαιδευτικοί, ευτυχισμένα τα παιδιά και, κατ’ επέκταση, οι γονείς τους. Μπορεί οι κανόνες να μας ενοχλήσουν καμιά φορά, όμως, αν όλοι μαζί (συν)εργαστούμε και νιώσουμε συνοδοιπόροι, με ευγένεια και πολιτισμό αδιαφιλονίκητα θα θέσουμε τα θεμέλια για αγαστή συνεργασία και ένα καλύτερο μέλλον.

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Ιλίου

Έχοντας λάβει υπόψη μας την υπ. αρ. 13423/ΓΔ4 (2), ΦΕΚ 491/ Β/ 9-2-2021 απόφαση με θέμα: «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η εκπαιδευτική κοινότητα του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Ιλίου συνέταξε τον ακόλουθο σχολικό κανονισμό που έχει ως εξής:

  1. Ωράριο λειτουργίας του σχολείου μας-εφημερίες εκπαιδευτικών
  • Το σχολείο μας είναι δημόσιο σχολείο και λειτουργεί πρωινές ώρες (8:15-13:45) καθημερινά. Για οποιαδήποτε αλλαγή, το σχολείο οφείλει να ενημερώσει μαθητές και γονείς τηλεφωνικά ή εγγράφως.
  • Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρευρίσκονται στο χώρο του σχολείου δέκα λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος, για την παραλαβή των μαθητών μας. Κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, οι εφημερεύοντες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ΕΒΠ θα πρέπει να διευκολύνουν την παράδοση των μαθητών στους συνοδούς/οδηγούς των λεωφορείων. Εννοείται ότι δεν επιτρέπεται η άσκοπη είσοδος των συνοδών/οδηγών ή και εξωσχολικών πέραν του θαλάμου υποδοχής του Γυμνασίου και της εισόδου του Λυκείου.

 

  1. Κοινωνικός-παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών του σχολείου μας

Βιβλιογραφικά αναφέρεται ότι βασικός ρόλος ενός παιδαγωγού είναι:

  • Να Διδάσκει, ώστε οι μαθητές του να αποκτούν νέες γνώσεις, να διευρύνουν τις ήδη υπάρχουσες και να αποκτήσουν μετα-γνώση.
  • Να Κοινωνικοποιεί, ώστε οι μαθητές του να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.
  • Να Διευκολύνει τους μαθητές του να φθάσουν στη γνώση, ανακαλύπτοντας την με παλιές και νέες τεχνικές και μεθόδους.
  • Να εμψυχώνει τους μαθητές του, ώστε αυτοί να νιώσουν πόσο σημαντικό είναι έστω και ένα μικρό βήμα, ένα μικρό σκαλοπάτι στη σκάλα της γνώσης.
  • Να διατηρεί κλίμα δικαιοσύνης, συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα και έξω από την τάξη.
  • Να δείχνει αγάπη και αποδοχή στο μαθητή, σεβασμό στην ιδιαιτερότητα αυτού και της οικογένειας του.
  • Να προσφέρει εκπαιδευτική/μαθησιακή και συναισθηματική υποστήριξη στο μαθητή του.
  • Να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του είτε ειδικότητας, είτε γενικά σε θέματα παιδαγωγικής ή συναισθηματικής υποστήριξης των μαθητών μας.
  • Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί την ημέρα επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών μας εβδομαδιαία, όπως έχει οριστεί από το σχολείο.
  1. Συμπεριφορά εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων

Θα πρέπει όλοι να:

  • Σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετικές ιδέες, απόψεις και θρησκευτικές αντιλήψεις.
  • Λύνουμε τις διαφορές μας με εποικοδομητικό διάλογο και να μην καταφεύγουμε σε χρήση βίας, σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεχτεί σωματική ή λεκτική βία από συμμαθητή του, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συμμαθητές που ήταν παρόντες στο περιστατικό οφείλουν να το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο του τμήματος ή στη Διεύθυνση του σχολείου.
  • Οι γονείς θα πρέπει να προμηθεύουν το παιδί με μια αλλαξιά, σε περίπτωση που λερωθεί, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. για την υγιεινή του παιδιού του).
  • Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία είναι σημαντική και απαραίτητη για την υγεία, προστασία και ασφάλεια του παιδιού, αλλά και την εκπαίδευσή του.
  • Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσουν στο παιδί το πνεύμα συνεργασίας, σεβασμού και θετικής στάσης για το σχολείο, κάτι το οποίο κάνει το σχολείο. Η τυχόν απαξιωτική συμπεριφορά του γονέα προς το σχολείο διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και δημιουργεί σύγχυση στο παιδί.
  • Εκπαιδευτικός-παιδί-γονέας είναι ο βασικός εκπαιδευτικός δεσμός και μοναδικό συστατικό του σύγχρονου σχολείου. Ο καθένας, γονέας ή εκπαιδευτικός, θα πρέπει να σέβεται το ρόλο του, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μην καταργεί το ρόλο του άλλου, γονέα ή εκπαιδευτικού. Ο διάλογος και ο σεβασμός αποτελούν το μόνο δρόμο για συμφωνία και δημιουργία στο χώρο του σχολείου.
  1. Προσέλευση των μαθητών/τριων στο σχολείο
  • Επειδή η μεταφορά προς/από το σχολείο μας γίνεται με λεωφορεία κρατικά ή μη, οι γονείς θα πρέπει να έχουν συνεννοηθεί με τον οδηγό και τη/το συνοδό του οχήματος που μεταφέρει το παιδί του προς/από το σχολείο για την ώρα παράδοσης/παραλαβής. Βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου είναι να υπάρχει συνέπεια και καλή θέληση.
  • Όταν υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης ή μη προσέλευσης, ο έχων το πρόβλημα ενημερώνει, είτε γονέας, είτε οδηγός.
  • Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει, ώστε τα παιδιά τους να φέρουν ζώνες ασφαλείας και ό,τι άλλο απαραίτητο για την ασφαλή μετακίνηση του παιδιού όχι μόνο στο λεωφορείο, αλλά και στο σχολείο (π.χ. περπατούρες).
  • Οι οδηγοί/συνοδοί δεν υποχρεούνται να ανεβάζουν/κατεβάζουν μαθητή/τρια στο/από το σπίτι του/της. Μόνη υποχρέωση τους είναι η ασφαλής μεταφορά του μαθητή.
  • Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με την ευθύνη της Περιφέρειας που προκηρύσσει μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ιδιώτες επαγγελματίες μεταφορείς. Το σχολείο διαθέτει μόνο 4 κρατικά λεωφορεία.
  1. Σεβασμός στον χώρο και τους συμμαθητές-καθηγητές-Ασφάλεια-Φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού
  • Οι εκπαιδευτικοί ΕΒΠ που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των μαθητών μας επιλαμβάνονται των αναγκών τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και στο διάλειμμα. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί διευκολύνουν το έργο των συναδέλφων εκπαιδευτικών ΕΒΠ.
  • Οι γονείς παρακαλούνται να συμβουλεύονται το πρόγραμμα επικοινωνίας με το σχολείο και να τηλεφωνούν για προγραμματισμένη συνάντηση. Αν υπάρχει δυσκολία ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία, και, εφόσον πρόκειται για κάτι σημαντικό, τότε μπορεί ο γονέας να καταφεύγει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου ή και στην προσωπική συνάντηση στο σχολείο.
  • Αν είναι απολύτως απαραίτητο, μπορούν να επισκέπτονται το σχολείο απροειδοποίητα το σχολείο.
  • Αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά ή έχει συμπτώματα πυρετού, γρίπης ή άλλο ο γονέας θα πρέπει να ενημερώνει το σχολείο και να ακολουθεί το πρωτόκολλο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για το λόγο αυτό κατά καιρούς θα στέλνονται από το σχολείο τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα.
  • Όποιος προκαλεί σκόπιμα ζημιές ή ρυπαίνει τους χώρους του σχολείου πρέπει να καθαρίζει ή να αποκαθιστά τη ζημιά με δική του δαπάνη.
  • H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς, η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια, κ.ά.
  • Το σχολείο δεν επικροτεί την επιθετική συμπεριφορά παιδιού προς μαθητή/ή και εκπαιδευτικό. Θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν από την οικογένεια και το σχολείο να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να δέχονται τη διαφορετικότητα.
  1. Απουσίες
  • Όταν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, ο γονέας θα πρέπει να ενημερώνει το σχολείο σχετικά με το πρόβλημα. Για τις απουσίες μπορεί να ενημερώνεται από τον Υπεύθυνο της τάξης του, την/τον Κοινωνικό Λειτουργό και τη Διεύθυνση του σχολείου.
  1. Σχολικές εκδηλώσεις- Εκπαιδευτικά προγράμματα- Διδακτικές επισκέψεις-Εκδρομές 
  • Το Σχολείο μας κάθε χρόνο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, με στόχο τη σύνδεση της σχολικής  με την κοινωνική ζωή, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση  ή εξάσκηση των δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή των μαθητών μας σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές  δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά  προγράμματα θεωρητικά πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες  και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών. Συνήθως, όμως, το σχολείο προτείνει προγράμματα και δράσεις τέτοιες με τις οποίες οι μαθητές μας μπορούν να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης, να αναδείξουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.  Για αυτό, ενημερώνει εγγράφως τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, ώστε και οι γονείς να συμμετέχουν στη λήψη σημαντικής απόφασης, όπως της έγκρισης συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα, διαγωνισμό ή δράση, κ.λπ.
  • Οφείλουμε να συμμετέχουμε και να παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις του σχολείου, επιδεικνύοντας τον ανάλογο σεβασμό. Οι γονείς θα πρέπει να ειδοποιήσουν την προηγούμενη ημέρα, εφόσον το γνωρίζουν, για τη μη προσέλευση του μαθητή/μαθήτριας ώστε να μην παρατηρείται το συχνότατο φαινόμενο την ημέρα της γιορτής-εκδήλωσης η πλειοψηφία να απουσιάζει -ακόμα και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες- χωρίς το σχολείο ή/και οι διοργανωτές να έχουν λάβει γνώση. Το τελευταίο παραβαίνει το άρθρο 3 του Καταστατικού Λειτουργίας κατά το οποίο “Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσουν στο παιδί το πνεύμα συνεργασίας, σεβασμού και θετικής στάσης για το σχολείο” διότι απαξιώνει:
  1. το νόημα της γιορτής-επετείου-εκδήλωσης
  2. τον παιδαγωγικό στόχο της γιορτής/εκδήλωσης
  3. τους μαθητές/μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης.
  • Ευτυχώς, προβλέπονται για την τρέχουσα σχολική χρονιά εξω-διδακτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές και μέχρις στιγμής έχουν δρομολογηθεί διάφορα προγράμματα και δράσεις, ώστε να υπάρξει σύνδεση του σχολείου μας με την κοινότητα. Για όλα αυτά θα ενημερώνεστε κατά καιρούς εγγράφως.
  • Στο Λύκειο, θα λειτουργήσουν δύο εκπαιδευτικοί όμιλοι σχετικοί με τη μουσική και την τέχνη γενικότερα, εκτός μαθημάτων.
  1. Επικοινωνία και ενημέρωση των  μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων
  • Κάθε φορά που υπάρχει κάτι σημαντικό επικοινωνούμε με τηλέφωνο, εμαιλ ή εγγράφως, οπότε οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τις τσάντες των παιδιών τους καθημερινά. Ακόμη, θα πρέπει να δώσουν το εμαιλ και το κινητό τους για άμεση επικοινωνία. Όταν κάτι προκύψει που μπορεί να επηρεάσει το ευ ζην των μαθητών μας, ο γονέας και κηδεμόνας παρακαλείται να το μοιραστεί με τη Διεύθυνση, την/τον Κοινωνικό Λειτουργό ή την Ψυχολόγο (;) του σχολείου μας. Εξυπακούεται ότι τηρείται το απόρρητο και εχεμύθεια για τις προσφερόμενες πληροφορίες. Χρήσιμες είναι οι πληροφορίες που αναρτώνται στο Facebook του σχολείου μας. Υπάρχει λειτουργική ιστοσελίδα, από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική μας κοινότητα.
  • Η Διευθύντρια επικοινωνεί με τους μαθητές με αγάπη, ενδιαφέρον και φροντίδα για αυτούς. Παιδαγωγική ευθύνη της είναι να διδάξει στην πράξη τους δημοκρατικούς κανόνες οργάνωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Η Διευθύντρια βρίσκεται σε επαφή με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάνοντας αισθητή την παρουσία της και το ειλικρινές ενδιαφέρον της. Κάθε φορά που προκύπτει απόκλιση από τους κανόνες της λειτουργίας του σχολείου διερευνά, αναζητά και καταγράφει τις αιτίες και τους σχετικούς προβληματισμούς.
  • Η Διευθύντρια σε συνεργασία με το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών αποφασίζει τις δράσεις που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και μπορεί να αναλάβει δράσεις που θα προωθήσουν τις δημοκρατικές διεργασίες που προβλέπονται καθώς και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας.
  1. Συνεργασία σχολείου-οικογένειας-κοινότητας

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε το καλό κλίμα στο σχολείο μας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι «οικογενειακό». Γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον ίδιο πάγκο και παρακολουθούν τον ίδιο αγώνα. Το ζήτημα είναι αν γονείς και εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν απλοί θεατές ή αν θα (συν)-ενεργοποιηθούν προς όφελος των μαθητών μας. Απαιτείται ομαδικότητα, συνεργασία, εμπιστοσύνη και σεβασμός, για να προκύψει μια πετυχημένη συνεργασία και πρόοδος των παιδιών για την οποία όλοι πασχίζουμε. Προτείνουμε τα εξής:

  • Οι Γονείς/Κηδεμόνες να απευθύνονται αποκλειστικά στον υπεύθυνο Καθηγητή της τάξης, για να ενημερωθούν για τις απουσίες ή όποιο άλλο θέμα του παιδιού τους.
  • Οι Γονείς/Κηδεμόνες για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει στη σχέση του παιδιού τους με κάποιον εκπαιδευτικό να απευθύνονται πρωτίστως σε αυτόν και, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, τότε να απευθύνονται στη Διεύθυνση  του Σχολείου.
  • Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα, ώστε να συνεργάζεται με φορείς, όπως π.χ. ο Δήμος Ιλίου με τις διάφορες υπηρεσίες του. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, οι Ψυχολόγοι και οι Νοσηλεύτριες του σχολείου μας μπορούν να κατευθύνουν σε ενδεδειγμένους φορείς ή υπηρεσίες, αν αυτό ζητηθεί από το γονέα.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ως το συλλογικό όργανο των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη Διεύθυνση  και το  Σύλλογο των Διδασκόντων για την προαγωγή του σχολικού έργου, καθώς και για την υποστήριξη των διάφορων ενδο/εξωσχολικών εκδηλώσεων. Πρώτιστα, όμως, οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στηρίζοντας το θεσμικό τους όργανο που είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στις δράσεις του στηρίζουν πραγματικά το σχολείο.
  • Το Σχολείο επιδιώκει να συνεργάζεται με τη Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο Δήμος Ιλίου θα πρέπει να στηρίζει το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο που έχει μεγαλύτερες και πιεστικότερες ανάγκες από εκείνες των άλλων σχολείων. Η ανάγκη καθημερινής απολύμανσης και καθαριότητας είναι μεγάλη σε αντίθεση με άλλα σχολεία που λειτουργούν χωρίς τα ίδια προβλήματα.
  1. Μαθητικές κοινότητες

Μαθητική κοινότητα αποτελεί το σύνολο των µαθητών µιας τάξης ή, όταν η τάξη διαιρείται σε τµήµατα, το σύνολο των µαθητών κάθε τµήµατος. Ο όρος σχολική µαθητική κοινότητα αναφέρεται στο σύνολο των µαθητών όλων των τάξεων του σχολείου.

Η λειτουργία των µαθητικών κοινοτήτων αποβλέπει στην ενίσχυση της συµµετοχής των µαθητών στη σχολική ζωή, στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας ανάµεσα σε µαθητές και εκπαιδευτικούς, στην επίλυση προβληµάτων και, γενικότερα, στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής ζωής. Μέσα από αυτές επιδιώκεται η δηµοκρατική λειτουργία του σχολείου, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο σεβασµός στη διαφορετικότητα και στις ανάγκες των µαθητών, η ισότητα, η συµφιλίωση, η εµπέδωση και η προστασία των δικαιωµάτων όλων των µελών της σχολικής κοινότητας.

Οι µαθητικές κοινότητες συναντώνται τακτικά για να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά µε διάφορα ζητήµατα της σχολικής ζωής και εκλέγουν τους εκπροσώπους τους που αναλαµβάνουν συγκεκριµένες ευθύνες, όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισµό.

Οι εκπρόσωποι των µαθητών µεταφέρουν τις αποφάσεις των µαθητικών κοινοτήτων προς τους εκπαιδευτικούς και τους αρµόδιους φορείς και συµµετέχουν τακτικά σε συναντήσεις µε τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, µε στόχο την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων για θέµατα που αφορούν τη σχολική ζωή και τη διαµόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος.

Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία ισχύουν τα εξής:

  • Η μαθητική κοινότητα μπορεί να κανονίσει την τακτική εισφορά των μαθητών, δηλαδή, πόσα χρήματα θα δίνουν οι μαθητές στο κοινό ταμείο.
  • Η μαθητική κοινότητα μπορεί να έχει και έκτακτα έσοδα από προσφορές ή εκδηλώσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, το σύλλογο γονέων, αν αυτοί το επιθυμούν.
  • Αν γίνει μια εκδήλωση, που θα οργανωθεί από μαθητές διαφόρων τμημάτων, τότε τα χρήματα που θα εισπράξουν θα μοιραστούν σε ίσα μέρη στα τμήματα.
  • Το μαθητικό συμβούλιο διαχειρίζεται τα χρήματα.
  • Αποδείξεις  είσπραξης και πληρωμής υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Ταμία και διατηρείται αρχείο για λόγους διαφάνειας.
  • Τα χρήματα που περισσεύουν στο τέλος της χρονιάς δίνονται στη Διεύθυνση του Σχολείου, τα φυλάει και τα δίνει στην επόμενη τάξη με την καινούρια σχολική χρονιά.
  • Σε περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειµµα στο ταµείο µαθητικής κοινότητας ενός τµήµατος ή του σχολείου, ο/η υπεύθυνος καθηγητής τµήµατος και η διεύθυνση συζητούν µε τα µέλη του προεδρείου της κοινότητας αυτής για την αποκατάσταση του, η οποία οφείλει να συµβεί µέσα στην ίδια σχολική χρονιά.

Ένα Σχολείο, Μια Αγκαλιά.