Η εργοθεραπεία στο Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου

Η εργοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας των μαθητών/τριών όσον αφορά στην καθημερινότητά τους (ένδυση, υπόδηση, σίτιση, ατομική υγιεινή, σχολικές δεξιότητες).

Στο σχολείο μας, κάθε μαθητής/τρια αξιολογείται σε δραστηριότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας, οπτικοακουστικού συντονισμού, γραφοκινητικότητας, γνωστικού-αντιληπτικού αντικειμένου, καθώς και σε αισθητηριακές και κοινωνικές δεξιότητες, έχοντας λάβει υπόψη τη χρονολογική ηλικία του παιδιού. Η αξιολόγηση αποβλέπει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδι (αισθητικοκινητικό, επιτραπέζιο, εξερευνητικό, κατασκευαστικό, κοινωνικό), δραστηριότητες με υλικά χειροτεχνίας και ζωγραφικής, εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής (ένδυση, υπόδηση, υγιεινή δοντιών, σίτιση, τουαλέτα), όπως και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα (π.χ. προετοιμασία γλυκού, ψωμιού, κουλουριών, κ.λπ. στην κουζίνα) σε ομαδικό επίπεδο.

Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς επικοινωνούμε με τους γονείς των παιδιών με σκοπό την ενημέρωσή των γονέων για την πρόοδο των παιδιών τους. Επίσης,  σε κάποιες περιπτώσεις, δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον χειρισμό του παιδιού σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, ή την αγορά κάποιου βοηθήματος.

Νατάσσας Σκαλτσουνη, ΠΕ29 Εργοθεραπεύτρια

Ένα Σχολείο, Μια Αγκαλιά.